Am dăruit lumină și am primit iubire!

E o duminică frumoasă de decembrie. Peste câteva zile vom păși în noul an, 2015. Sentimentul de bucurie pe care îl simțim noi enoriașii parohiei Ortodoxe Române ”Sf. Ier. Grigorie Palama” în această zi este unul deosebit. Am avut parte de o săptămână intensă, dar cu multă roadă. Iarmarocul de caritate de Crăciun organizat de parohia noastră, începând cu data de 21 decembrie și care s-a desfășurat și pe data de 25 decembrie se finalizează în această duminică de 28 decembrie 2014 cu multă bucurie pentru toți cei care au participat la confecționarea darurilor și pentru cei care le-au procurat.

Scopul iarmarocului a fost atins, iar sacul cu daruri prin care enoriașii bisericii noastre l-au ajutat pe Moș Crăciun, este gata să ia drumul spre Orfelinatul  Internat din or. Hâncești, ca să bucure sufletele și inimile copiilor de acolo. Pornim la drum cu un grup de enoriași din parohie în care se regăsesc preotul paroh Nicolae și preoteasa Anastasia Crețu, o parte din consilierii parohiali, tinerii noștri cântăreți, alți tineri din biserică și copii din cadrul școlii duminicale însoțiți de părinți. Drumul până la Hâncești, este parcurs foarte repede. Cum să fie altfel când alături de noi este și Moș Crăciun care a ales să vină cu noi ca să ofere daruri. Pe drum facem un scurt popas, pentru că sacul lui Moș Crăciun s-a dovedit încăpător, și achiziționăm pampersuri pentru copii de la Orfelinat din banii care s-au strâns de pe urma iarmarocului de caritate.

Ajungem la Orfelinatul Internat din Hâncești pentru a treia oară iar amintirile frumoase care ne leagă de acești copii ne trec din nou prin fața ochilor. Este multă durere aici, dar și speranță. Acești copii în pofida dizabilităților fizice și mentale cred în șansa lor și îl iubesc mult pe Dumnezeu, îl așteaptă cu nerăbdare pe Moș Crăciun și s-au pregătit învățând colinde și poezii. Cele 110 daruri pregătite pentru ei își găsesc pe rând stăpânii. Pachetul include: o cutie de bomboane ”Felinarul  de Crăciun” produsul fabricii ”Bucuria”, un set de creioane colorate (6 culori), o carte de colorat, o carte de povești, citrice, covrigi cu susan, ștergare. În plus copiii au primit și câte o cruciuliță. Însoțiți de dna Elena Carauș, Director Adjunct al Orfelinatului Internat, care ne-a primit cu multă amabilitate, alături de Moș Crăciun vizităm izolatorul Orfelinatului, unde sunt internați aproximativ 70 de copii grav bolnavi, unii țintuiți la pat. O durere mută răzbate din sălile cu multe pătucuri și coridoare lungi. Colindele alungă pentru o un timp tristețea de pe chipul acestor ființe nevinovate. Colindăm și suntem colindați. Pe lângă daruri copiii primesc mângâierile gingașe ale lui Moș Crăciun și ale membrilor grupului de enoriași, fapt care îi face să se simtă mai siguri pe ei, să simtă bucuria Crăciunului.

Suntem legați sufletește de acest loc, pentru că atunci în luna decembrie 2013 în urma unor evenimente nefericite, când biserica noastră a rămas fără pereți ne-am simțit și noi ca și acești copii. Bunul Dumnezeu ne-a mângâiat și ne-a purtat însă de grijă, iar parohia noastră care s-a constituit la data de 19 decembrie 2013 în ziua de pomenire a Sf. Ier. Nicolae a împlinit un an de existență. Comunitatea noastră crește și sporește cu fiecare credincios care îi pășește pragul. Printre primele acțiuni de anvergură a parohiei noastre a fost vizita la Orfelinatul din Hâncești la data de 25 decembrie 2013, fapt care ne-a ajutat să ne creionăm identitatea unei parohii ortodoxe misionare. Iată de ce vom mai veni la Hâncești și în alte locuri unde este nevoie de noi și suntem așteptați. Sperăm că toate parohiile ortodoxe din cuprinsul Mitropoliei Basarabiei vor face cât mai multe astfel de vizite la orfelinatele, azilele, spitalele, penitenciarele etc din Republica Moldova, pentru că în caz contrar oamenii din aceste locuri nu vor mai fi în curând ortodocși, ci baptiști, iehoviști, adventiști etc, după numele celor care le oferă stabil daruri.

Ne-am luat la revedere de la copii, de la dna Carauș și de la Moș Crăciun, urându-le Sărbători fericite! și am promis că vom mai reveni cu o nouă ocazie. Toți cei care au fost cu noi au rămas profund marcați, ei nu vor uita curând aceste momente, pentru că au înțeles că fiecare din noi poate schimba lumea, poate nu toată lumea, dar lumea unor copii necăjiți da.

Proiectul filantropic bianual ”Să dăruim lumină” va reîncepe în perioada Postului Mare, perioada de urcuș spre desăvârșire prin post, pocăință și milostenie, iar darurile vor fi oferite în cadrul  Săptămânii Luminate. Împreună vom reuși să schimbăm lumea.

Moto-ul parohiei noastre rămâne unul neschimbat: ”Dincolo de vorbe contează faptele”.

Preot paroh Nicolae Crețu, Consilier pentru probleme de Misiune, Pastorație și Asistență socială al Mitropoliei Basarabiei.