Comunitatea „Sfântul Ierarh Grigorie Palama” din Chişinău şi-a serbat hramul pentru a doua oară

Vineri, 27 noiembrie 2015, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în mijlocul comunităţii „Sfântul Ierarh Grigorie Palama” din Chişinău (paroh – PC preot consilier Nicolae Creţu), cu ocazia sărbătorii hramului acestei comunităţi.

După Sfânta Slujbă, soborul de preoţi a înălţat un Te-Deum de mulţumire pentru binefacerile revărsate de Bunul Dumnezeu asupra comunităţii „Sfântul Ierarh Grigore Palama”.

În cuvântul său, PS Antonie a vorbit despre viaţa şi învăţătura Sfântului Grigorie Palama, activitatea părintelui paroh, după care a înmânat câteva distincţii de vrednicie creştinilor care s-au remarcat prin sprijin consistent acordat la amenajarea paraclisului.

Referindu-se la activitatea părintelui Nicolae în calitatea sa de consilier responsabil de Sectorul pentru probleme pastorale, misionare şi de asistenţă socială, între altele, PS Antonie a spus: „Îi mulţumesc părintelui Nicolae şi pentru activitatea pe care o desfăşoară în calitate de consilier al Mitropoliei Basarabiei. Cu venirea Sfinţie Sale în funcţia dată, acest sector a devenit mai dinamic. Apreciem mult la părintele Nicolae, dorinţa sa de jertfă pentru misiunea Bisericii. Părintele predă şi religia în şcoală. Şi face această muncă, cu multă dăruire, de ani de zile. În această privinţă, părintele Nicolae este un model şi pentru alţi slujitori. Îi doresc părintelui Nicolae putere şi realizări mari în activitatea de misionar al Bisericii lui Hristos”.

Părintele Nicolae desfăşoară o bogată activitatea misionară şi catehetică şi în parohie. În cadrul parohiei mai activează o biblioteca, care are peste 400 de cărţi, Şcoala duminicală pentru copii şi Şcoala de catehizare pentru maturi. Parohia editează buletinul parohial „Lumina Toborului” şi ziarul pentru copii „Trepte spre cer”.

Părintele Nicolae a mulţumit PS Antonie pentru vizită şi binecuvântare arhierească, preoţilor prezenţi la sfânta slujbă pentru dragostea de a sluji împreună în zi de hram, invitându-l pe ierarhul Mitropoliei Basarabiei să mai vină în mijlocul comunităţii „Sfântul Ierarh Grigorie Palama” şi cu alte ocazii.

La Sfânta Slujbă împreună cu PS Antonie şi părintele paroh au mai slujit PC părinte Vlad Mihăilă, consilier mitropolitan şi PC părinte Gheorghe Ioniţă, protopop de Chişinău.

Parohia „Sfântul Ierarh Grigorie Palama” din Chişinău a fost înregistrată la Ministrul Justiţiei din R. Moldova pe data de 12 martie 2014. Mai bine de un an de zile comunitatea s-a rugat într-un spaţiu amenajat în holul fostei policlinici a fabricii Mezon, de pe strada Florilor № 32/2. Din data de 22 noiembrie 2015, comunitatea se roagă într-un paraclis amenajat la demisolul Gimnaziului Teatral „Ion Luca Caragiale” din strada Miron Costin № 19/7 (directoare dna Tatiana Piterschii). Hramul din acest an este al doilea hram sărbătorit de comunitatea „Sfântul Ierarh Grigorie Palama”.

PS Antonie, însoţit de dna directoare Tatiana Piterschii şi părinţii Mitropoliei Basarabiei a vizitat mai multe clase ale Gimnaziului Teatral, unde s-a întâlnit cu profesorii şi copii care învaţă în această instituţie şcolară.

Sursa: Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei