Iarmarocul de caritate de Crăciun

Crăciunul este prin excelență o sărbătoare care ne amintește că Dumnezeu își ține făgăduința de a-i întinde mâna celei mai iubite ființe pe care a creat-o, omul, cununa creației. Darul neprețuit pe care acum două mii de ani în urmă oamenii l-au primit, Domnul Iisus Hristos, ne descoperă adâncul de taină al iubirii dumnezeiești, El reprezentând Dreapta Tatălui întinsă către omul necăjit și împovărat, sărac și sărman, însetat de bine, frumos, adevăr. Darul Hristos se cere împărtășit, astfel ca fiecare suflet de om să-l găzduiască, să întindă mâna și întreaga ființă spre El.

O mână întinsă către cei care duc lipsă de iubirea părintească și de confortul casei părintești, poate fi considerată și acțiunea de caritate, iarmarocul de Crăciun, organizat de Parohia Ortodoxă Română ”Sf. Ier. Grigorie Palama” din mun. Chișinău, care s-a desfășurat în perioada 21, 25 și 28 decembrie 2014, în incinta fostei Policlinici Mezon, unde își desfășoară activitatea deja timp de un an de zile această comunitate ortodoxă. Din comercializarea obiectelor confecționate de copiii școlii duminicale și de o parte din părinții acestora, incluzând: icoane pictate pe sticlă, globulețe ornamentate frumos, forme de ghips colorate, jucării pentru brad, felicitări, sticle de vin ornamentate pentru masa de Crăciun etc,  au beneficiat 110 copii din cadrul Orfelinatului Internat pentru fete cu dizabilități psihice și locomotorii din or. Hâncești. 

Iarmarocul organizat în premieră în cadrul parohiei, a dovedit că ”unde-s mulți puterea crește” fiind un veritabil succes și o bună carte de vizită pentru parohie, dar și pentru Mitropolia Basarabiei din a cărei structură face parte această parohie. Printre invitații de vază la acest iarmaroc s–au numărat scriitoarele pentru copii Claudia Partole și Silvia Ursachi (aceasta a făcut și o lansare de carte pentru copii). Copiii școlii duminicale au recitat un Plugușor și multe ghicitori din cartea ce s-a lansat cu câteva zile mai înainte și în cadrul Bibliotecii municipale Ion Creangă din mun. Chișinău, situată în incinta Teatrului de păpuși Licurici. Alt invitat de onoare a iarmarocului a fost și doamna Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, șefa Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport a Consiliului municipal Chişinău, care este și o persoană cu multă credință și omenie.

Iarmarocul de caritate de Crăciun face parte din proiectul filantropic ”Să dăruim lumină” organizat de parohia noastră și adresat copiilor defavorizați din orfelinate și din familiile vulnerabile, cu mulți copii. Este deja a treia oară în cadrul proiectului ”Să dăruim lumină” (25. 12.2013, 20.04.2014 și 28.12.2014) când se merge la Internatul din Hâncești, dar problemele acestor copii nu se reduc la mâncare și adăpost, ei au nevoie mereu de multă dragoste și de sentimentul de oameni utili societății. Acest fapt ne-a făcut și în acest să luăm calea spre Internatul din or. Hâncești, iar bucuria de a dărui ne-a fost răsplătită cu multe zâmbete și dragoste de copii.

Preot paroh Nicolae Crețu, Consilier pe misiune, pastorație și asistență socială al Mitropoliei Basarabiei.