Iulian Filip – Oaspete de onoare al bisericii Sf. Ierarh Grigorie Palama

O nouă zi de duminică, un nou prilej de sărbătoare pentru copiii care frecventează şcoala duminicală din cadrul bisericii ,,Sf. Ierarh Grigorie Palama” din campusul studenţesc Râşcani al Universităţii Tehnice a Moldovei. După ce au asistat împreună cu părinţii lor la slujba de duminică dimineaţă elevii au participat la lecţia oficializată de către părintele Nicolae Creţu avândul ca oaspete de onoare pe unul dintre cei mai îndăgiţi poeţi ai copiilor și maturilor, Iulian Filip care le-a povestit elevilor despre experienţa personală, creaţia lui, le-a dat sfaturi din viaţă şi i-a îndrumat spre calea credinţei. [vizita_iulian_filip_5]

,,Să creşteţi luminaţi, să creşteţi frumoşi într-o credinţă pentru că luminaţi numaidecât înseamnă cultură, credinţă, frumuseţe” astfel şi-a început discursul îndrăgitul poet. Iulian Filip a venit cu o carte de poezii, nou nouţă, tipărită în China pe care a dăruit-o tinerei biblioteci pentru a fi citită de acei copilaşi. Cartea conţine mai multe poezii, poveşti, scenete dar şi peste 60 de texte şi note muzicale ale cântecelor compuse în colaborare cu cei mai îndrăgiţi compozitori ai poetului. De asemenea Iulian Filip a venit şi cu o carte dedicată sărbătorilor de iarnă, care include cele mai frumoase colinzi, urături, reprezentaţii teatrale de anul nou cum ar fi căluşul, urşii, cerbii, culese din întreg spaţiul românesc . Totodată poetul a dăruit bibliotecii şi cărţulia „Plăcinţele cu mărar”, foarte îndrăgită de către elevi.

Iulian Filip a fost plăcut impresionat că această bisericuţă, acestă şcoală micuţă deţine o bibliotecă şi speră ca materialele aduse de el să fie citite cu mult drag de către toţi vizitatorii bibliotecii.

Pe parcursul lecţiei Iulian Filip le-a arătat elevilor cum pot să-şi creeze singuri propria cărţulie cu poeziile şi rugăciunile îndrăgite. ,,Să vă faceţi cartea voastră, să vă gândiţi ce titlu ar putea să aibă cartea asta, să încercaţi să faceţi o carte care să semene numai cu voi.” Poetul a citit copiilor mai multe poezii dintr-o cărţulie creată chiar înainte de a veni la biserică, îndemnându-i să fie mai buni, să-şi iubească părinţii, casa şi localitatea unde s-au născut.

Elevii nu au ezitat cu această ocazie să pună întrebări marelui poet, ba chiar au fost foarte activi la acest capitol. Poetul a răspuns cu grijă la fiecare întrebare pusă de copii, explicând cum se face un vers de poezie, care profesie e mai uşoară, cea de profesor sau de scriitor ba chiar şi a ghicit după privirea fiecăruia ce va deveni în viaţă. Spre final elevii împreună cu unii oaspeţi printre care bunei, părinţi au recitat poezii şi au cântat câteva cântece fiind completaţi de către Iulian Filip şi părintele Nicolae Creţu. Copleşiţi de emoţii, copiii i-au înmânat poetului o diplomă şi un buchet de flori, dar şi un cuvând de mulţumire. În final au rostit cu toţii o rugăciune iar poetul a oferit fiecăruia câte un autograf.

Evenimentul a fost organizat la iniţiativa a bisericii Sf. Grigore Palama şi face parte din campania ,,Oaspeţi de onoare ai bisericii”.