N-am venit să cerem, am venit să dăm

Parohia Ortodoxă Română Sf. Ierarh Grigorie Palama, cu susținerea enoriașilor împreună cu preotul paroh Nicolae Crețu a inițiat la sfârșitul anului 2013 un program amplu de acțiuni cu caracter social-filantropic, dar și cultural-religios „Tinerii, Biserica și colindele alaturi de voi", care a cuprins alte trei proiecte distincte: Să dăruim un zâmbet (dedicat copiilor din orfelinat), De sărbători alături de voi (dedicat sprijinirii bătrânilor din parohie) și E vremea colindelor (concurs de colinde).

Prin toate aceste proiecte s-a reușit antrenarea atât a copiilor, tinerilor cât și a bătrânilor în acțiuni de binefacere, adresate altor persoane, atât din parohie cât și din afara ei, dovedindu-se încă o dată că unde se vrea se poate.

Sărbătorile creștine sunt anume acele momente de suflet în care vrem și putem face fericiți pe cer din jur,  așa cum ne-a făcut fericiți pe toți pruncul Iisus Hristos născut în ieslea din Betleem. Creștinii buni știu că mai fericit este a da decât a primi, așa cum ne învață de veacuri Biserica Ortodoxă. Din puținul lor ei întotdeauna oferă o parte și pentru cei nevoiași, bătrâni, orfani, astfel că am avut bucuria să vedem că și enoriașii noștri de la mic la mare și-au dovedit mărinimia și compasiunea pentru cei mai neajutorați.

Astfel pe data de 25 decembrie 2013 s-a organizat o vizită la casa internat din or. Hâncești, la copii cu dizabilități psihice și locomotorii și s-au oferit 100 de cadouri de către elevii școlii duminicale și părinți din cadrul parohiei noastre împreună cu Moș Crăciun, copiilor din orfelinat.  S-au oferit daruri, s-au cântat colinde, s-au recitat poezii. A fost într-adevăr ceva de neuitat.

Pe data de 6 ianuarie și 7 ianuarie câțiva consilieri și enoriași ai bisericii împreună cu părintele Nicolae, au vizitat bătrânii din parohia noastră, fie persoane cu probleme locomotorii, pentru a-i colinda, dar și pentru a le oferi în dar un pachet de sărbători. Pachetul a constat din următoarele produse: un pachet de făină, zahăr, sare, paste, o sticlă de ulei, o sticlă de vin și un pachet de unt. Bătrânii au fost foarte fericiți și ne-au mulțumit. Bucuria de pe chipul lor a fost cea mai frumoasă răsplată. Ne vom strădui și în continuare să fim alături de problemele lor, știind faptul că bine nu trebuie să facem doar de sărbători, ci întotdeauna și așa vom face.

Al treilea proiect al programului „Tinerii, Biserica și colindele”, E vremea colindelor, s-a derulat în perioada 25 decembrie 2013 – 12 ianuarie 2014, finalizându-se după slujbă, cu un minunat concurs de colinde, cu juriu și premii. Participanți au fost grupul copiilor din cadrul școlii duminicale, tineri și bătrâni ale căror colinde au umplut văzduhul bisericii, amintindu-ne încă o dată că suntem un popor bogat prin tradițiile noastre creștine strămoșești și că avem un tezaur neprețuit. Dar cel mai important este că având oameni implicați în aceste proiecte vom reuși să păstrăm legătura dintre trecut și viitor, prin intermediul Bisericii, care este așa cum bine remarca poetul dăinuirii noastre, Mihai Eminescu „mama poporului român”.

Biserica Ortodoxă aflată astăzi în contextul unei lumi secularizate și consumiste, orientate spre materie, rămâne fidelă crezului ei sfânt, și scopului ei veșnic, mântuirea sufletelor, poate și trebuie să ofere direcții clare de acțiune în beneficiul omului și spre slava lui Dumnezeu. Putem construi o lume mai bună, începând cu familia, Biserica, școala și continuând cu societatea, dacă vom fructifica experiența bătrânilor din biserică și entuziasmul tinerilor. Și acest lucru are loc deja în cadrul parohiei ortodoxe Sf. Ier. Grigorie Palama.

Fiți alături de noi, împreună vom reuși!