„Noi, tinerii, avem datoria să ne mărturisim credinţa”

Frumoşi, cuminţi, comunicativi, sensibili, sinceri, dinamici, inteligenţi, bucuroşi. Toţi tineri, toţi ortodocşi. Încă din prima zi a celei de-a III-a ediţii a Întâlnirii Tinerilor Ortodocşi din toată lumea, organizată la Bucureşti, au răspuns cu toţii prezent. S-au adunat vreo câteva sute pe esplanda Catedralei Patriarhale. Impresiile lor de moment, multe dintre ele mărturii de credinţă, le puteţi citi în acest articol.

Suntem un grup de 14 persoane, toţi greci, o parte din Istanbul, o parte din Tesalonic. Ne aflăm pentru prima dată în Bucureşti şi suntem impresionaţi să vedem adunate la un loc atâtea culturi. Am ajuns de câteva ore, dar am avut timp să vedem biserici foarte frumoase, vechi, care ne-au plăcut enorm, cum ar fi Mănăstirea Stavropoleos, Biserica «Sfântul Anton» – Curtea Veche. Tot ce îmi doresc este să ne bucurăm, sărbătorind împreună cu toţi tinerii adunaţi aici credinţa pe care unii o consideră învechită, depăşită, dar în realitate ea este foarte importantă pentru viaţă. Îmi mai doresc să împărtăşim reciproc experienţa trăirii duhovniceşti, mai ales că tradiţiile popoarelor din care provenim se aseamănă în mare măsură, suntem ca ramurile aceluiaşi copac”, a explicat Alicia Kapudag, Istanbul.

Tânărul preot Nicolae Creţu, însoţit de un grup de 100 de tineri din toate parohiile Mitropoliei Basarabiei şi de alţi preoţi, a ţinut să precizeze: „Am venit cu bucuria de a ne întâlni cu fraţii, pentru că suntem români şi ne simţim în România ca acasă. În 2015 am participat la Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi de la Cluj şi am plecat de acolo cu multe impresii pozitive. Tinerii din Basarabia au nevoie de această deschidere şi de relaţii frumoase cu alţi tineri, de împărtăşirea experienţelor din viaţa de parohie, pentru impulsionarea vieţii lor duhovniceşti.”

„Gândesc că o să-mi facă bine să vorbesc cu tineri din alte ţări, deoarece m-ar ajuta să ies din rutină şi m-ar putea inspira să fac ceva pentru biserica mea. Sunt aici împreună cu şase prieteni, locuim toţi pe aceeaşi stradă. Sper că o să găsesc oameni deschişi şi sinceri, pentru că de la nesinceritate pleacă foarte multe rele”, este de părere Ioana Georgiana Ştirbu, 21 de ani, Ploieşti. 
Ionica Sfetcu are doar 16 ani, este din comuna Redea, Olt, şi vorbeşte cu sinceritate: „În special la sate, tinerii nu prea merg la biserică. Observ că la oraş sunt mai educaţi în această privinţă. Eu am reuşit să merg pe această cale a credinţei datorită bunătăţii omenilor. Toţi oamenii care cred în Dumnezeu sunt foarte buni şi au un suflet frumos. Mesajul meu către ceilalţi tineri participanţi: să fim ca nişte fraţi întru Hristos!”

„Este prima dată când particip la acest eveniment. Mulţumim lui Dumnezeu că mai sunt tineri ataşaţi de valorile autentice! Cei care pleacă în străinătate descoperă credinţa şi se ataşează mai mult de ea, pentru că au nevoie de unitate. Hristos reprezintă pentru mine Prietenul de taină şi Cel în Care am încredere mai mult decât în oricine”, mărturiseşte Constantin Radu, 20 de ani, Danemarca.

Alexandru Cartiş are doar 22 ani, dar gândeşte ca un bătrân. Îmbrăcat într-un costum autentic din zona Beiuş, zice tare şi răspicat: „Neamul nostru a fost plămădit în fum de tămâie şi în mirosul cădelniţei din Biserică. ­Neamul fără credinţă şi credinţa fără neam nu există. Tinerii încep să vadă că adevărata valoare a neamului încă dăinuie şi încep a descoperi frumosul şi toate datinile, obiceiurile pe care înaintaşii noştri ni le-au dat, şi astfel ajung să le îndrăgească din nou.”

Alexandra Teodora Concita, 18 ani, Bârlad, zice: „Acesta este un eveniment la care majoritatea tinerilor ortodocşi, care au într-adevăr acea trăire aparte, ar trebui să participe. Astfel ne putem da seama cât de important este că suntem tineri, că ne-am născut ortodocşi şi că ne putem mărturisi credinţa. De ce este frumos a fi ortodox? Ortodoxia înseamnă, în primul rând, echilibru. Am participat la mai multe tabere şi activităţi, am fost şi la reuniunea de la Baia Mare a Întâlnirii Tinerilor Ortodocşi şi la această concluzie am ajuns. Gândul meu pentru tinerii îndepărtaţi de credinţă este acesta: să încerce mai întâi să-L descopere pe Dumnezeu, să încerce trăirea ortodoxă în adevăratul ei sens şi să aibă curaj să-şi mărturisească credinţa. Cum să-L descopere pe Dumnezeu? Să-L caute. Unde? Oriunde. Dumnezeu e pretutindeni.”

„E o ocazie deosebită pentru noi, membrii Asociaţiei tinerilor ortodocşi din Protopopiatul Sighet, să ne aflăm aici. Zilele acestea, la Bucureşti, se scrie istorie. Cred că noi, tinerii, avem datoria să ne mărturisim credinţa. Noi credem cu tărie în ceea ce mărturisim în Biserică şi mai credem că este nevoie să dovedim aceasta prin faptele noastre!”, a mai spus şi Alexandra Dobeş, 24 de ani, Sighetu Marmaţiei.

Sursa: www.ziarullumina.ro