PS Antonie: „Cea mai convingătore predică a preotului este fapta concretă”

Luni, 29 decembrie, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, însoţit de părintele protopop de Chişinău, consilieri mitropolitani, preoţi parohi şi câţiva creştini, a făcut o nouă vizită la Azilul Republican pentru Invalizi şi Pensionari din oraşul Chişinău. Reprezentanţii Mitropoliei Basarabiei au prezentat, în sala de mese a instituţiei, un program de colinde, după care au mers prin odăile bătrânilor şi au oferit câte o pungă cu articole de igienă şi tricotaj, şervete, produse alimentare şi fructe. În total au fost oferite 150 de pungi.

Banii pentru darurile bătrânilor au fost adunaţi de o parte din parohiile din Chişinău. Colecta a fost organizată şi coordonată de PC părinte Gheorghe Ioniţă, protopop de Chişinău şi PC preotNicolae Creţu, consilier pentru probleme de Misiune, Pastoraţie şi Asistenţă Socială al Mitropoliei Basarabiei. Colecta a fost susţinută cu donaţii semnificative şi de către Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor şi de PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului.

Dna Lidia Tiuleacov-Magheru, responsabilă pentru sectorul cultural al Azilul Republican pentru Invalizi şi Pensionari din oraşul Chişinău, a mulţumit clericilor şi mirenilor Mitropoliei Basarabiei, specificând: „Vă mulţumim pentru ceea ce aţi făcut pentru noi. Aşi făcut foarte mult. Astăzi pentru noi a fost o zi de sărbătoare. Cam rar se petrec aşa sărbători pe aici. De mulţi ani n-am avut aşa colectiv. Să vină atâţia preoţi. Colinde extraordinare. Oamenii au rămas foarte mulţumiţi. Aţi văzut feţele lor pline de bucurie. Şi daruri aţi adus. Ne-aţi dăruit o sărbătoare de nedescris. Suntem foarte mulţumiţi. Nu am cuvinte să redau ceea ce am trăit noi astăzi. Vă spun, mai rar avem ocazia să trăim asemenea clipe. Vă mulţumim din suflet”.

PS Antonie a mulţumit PC părinte Gheorghe Ioniţă, protopop de Chişinău şi PC preot Nicolae Crețu, consilier pentru probleme de Misiune, Pastoraţie şi Asistenţă socială al Mitropoliei Basarabiei care s-au implicat plenar în organizarea acestei colete, a mulţumit preoţilor care au vizitat bătrânii din Azil şi preoţilor şi creştinilor care au contribuit la colectă, „reuşind să aducă o umbră de bucurie pe feţele bătrânilor”. „Această acţiune este predica transformată în faptă. Cea mai convingătore predică a preotului este fapta concretă. Mulţumim părintelui protopop Gheorghe Ioniţă şi părintelui consilier Nicolae Creţu pentru organizarea exemplară a acestei acţiuni filantropice. Să ne străduim să nu fie ultima acţiune de acest gen”, a îndemnat PS Antonie.

Din grupul de preoţi care au vizitat Azilul au mai făcut parte părinţii consilieri: PC preot Vlad Mihăilă şi PC preot Andrei Deleu şi PC preot Teodor Lupanciuc, paroh la Paraclisul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din sectorul Ciocana, din Chişinău şi PC preot Ion Cotorobai, paroh al bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din satul Rezeni, raionul Ialoveni.

PS Antonie a mai vizitat Azilul Republican pentru Invalizi şi Pensionari din oraşul Chişinău, împreună cu părintele Gheorghe Ioniţă, pe data 19 septembrie, când s-a întâlnit cu dl director Gheorghe Gherştega şi cu o parte din personalul azilului. Scopul vizitei a fost identificarea mijloacelor de ajutorare a Azilului. Cea dea doua vizită, la Azilul Republican, PS Antonie a efectuat-o pe data de 22 septembrie, când însoţit de părintele consilier Adrian Agapi, de părintele protopop Gheorghe Ioniţă şi de câteva femei credincioase, au adus în dar peste 200 de kilograme de struguri proaspeţi.

Azilul Republican pentru Invalizi şi Pensionari din oraşul Chişinău funcţionează din 1976. Capacitatea este de 210 tutelaţi. În prezent în azil se află 150 de persoane. Beneficiarii se află câte unu sau doi în odaie. 60 de tutelaţi sunt ţintuiţi la pat, care necesită îngrijiri speciale. Conform datelor Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei în R. Moldova există 33 de aziluri. Alimentaţia beneficiarilor costă în jur de 40 lei/zi.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Sursa: www.mitropoliabasarabiei.md