PS Antonie: „Cu pace, rugăciune şi răbdare, se pot dobândi multe în faţa lui Dumnezeu”

Joi, 11 septembrie, ziua când creştinii ortodocşi, care ţin sărbătorile pe stil vechi, sărbătoresc Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în mijlocul comunităţii „Sfântul Ierarh Grigore Palama” din Chişinău (paroh - preot consilier Nicolae Creţu).

În cuvântul rostit după Sfânta Liturghie, PS Antonie a vorbit despre viaţa şi moartea Sfântului Ioan Botezătorul, arătând misiunea celui despre care Mântuitorul a spus că între cei născuţi din femeie nu s-a ridicat unul mai mare ca El.

PS Antonie, în cuvântul său, a apreciat şi activitatea părintelui Nicolae, care se implică activ pe plan misionar, catehetic şi social, având grijă şi de generaţia în creştere, pentru care părintele organizează lecţii, tabere de vară şi editează un ziar.

Între altele, PS Antonie a spus: „Cu toate că este un slujitor tânăr, părintele Nicolae prin activitatea sa bogată a dovedit că este un ostenitor harnic în gradina Domnului. Sfinţia sa caută diferite forme de a răspândi Cuvântul Domnului. Şi reuşeşte. Dumnezeu şi patronul acestei comunităţi Sfântul Ierarh Grigore Palama îl ajută. Activitatea sa nu a putut să nu fie observată şi de administraţia Mitropoliei Basarabiei, pentru care părintele Nicolae a şi fost numit consilier mitropolitan pentru probleme pastorale, misionare şi de asistenţă socială. Îi urăm părintelui Doamne ajută pentru a aduce roade bogate”.

Referindu-se la comunitatea „Sfântul Ierarh Grigore Palama”, PS Antonie a spus: „Este admirabil în felul cum v-aţi mobilizat şi aţi amenajat acest local. Ştiu că aţi muncit mult. Şi rezultatul se vede. Aţi dorit să aveţi un spaţiu unde să vă rugaţi şi l-aţi obţinut. Este temporar, dar ştiu că nu deznădăjduiţi. Domnul să vă binecuvânteze şi să aveţi pace şi linişte în suflete şi în mijlocul comunităţii frăţiilor voastre. Cu pace, rugăciune şi răbdare se pot dobândi multe în faţa lui Dumnezeu”.

Părintele Nicolae a mulţumit PS Antonie pentru vizită şi binecuvântare arhierească, invitându-l pe arhiereul Mitropoliei Basarabiei să viziteze parohia şi cu alte ocazii.

După Sfânta Liturghie, clericii au înălţat un Te-Deum de mulţumire pentru toţi binefăcătorii parohiei „Sfântul Ierarh Grigore Palama”. Părintele Nicolae i-a arătat Preasfinţitului Antonie biblioteca, care are peste o sută de cititori, vorbindu-i şi despre noile proiecte misionare, cum ar fi Şcoala de catehizare pentru tineri care este în curs de organizare.  

Parohia „Sfântul Ierarh Grigore Palama” din Chişinău a fost înregistrată la Ministrul Justiţiei din R. Moldova pe data de 12 martie 2014. Paraclisul este amenajat în holul fostei policlinici ai fabricii Mezon, de pe strada Florilor № 32/2. În cadrul parohiei activează Şcoala duminicală pentru copii, Şcoala de catehizare pentru maturi, Biblioteca parohială, care are peste 400 de cărţi. În zile de sâmbătă creştinii pot primi consultaţii medicale sau juridice gratuite, din partea unui specialist calificat. Parohia editează buletinul parohial „Lumina Toborului” şi ziarul pentru copii „Trepte spre cer”. În vara aceasta în cadrul parohiei a fost organizată o tabără de vară, la care au participat 20 de copiii.

Sursa: http://www.mitropoliabasarabiei.md/