PS Antonie: „Este o datorie a fiecărui creştin să nu rămână indiferent la suferinţele aproapelui”

Marţi, 30 decembrie, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului a făcut o nouă vizită la Centrul de plasament şi reabilitare a copiilor de vârstă fragedă din oraşul Chişinău.

Preasfinţia Sa a fost însoţit de PC părinte Gheorghe Ioniţă, protopop de Chişinău,  PC părinte Vlad Mihailă, consilier mitropolitan şi PC părinte Vasile Petrov, paroh al bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi Sfântul Stelian” din Chişinău.

Clericii Mitropoliei Basarabiei au adus, în ajunul Marelui Praznic al Naşterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, cadouri micilor pacienţi. În total au oferit peste o sută de cadouri care au inclus: dulciuri, sucuri, fructe, jucării, hârtie alba pentru desen, creioane colorate ş. a.

Cadourile au fost procurate din banii adunaţi de la o parte din parohiile din cadrul protopopiatului Chişinău. Iniţiativa a fost susţinută, prin contribuţii substanţiale, şi de către Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor şi de PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului.

Clericii Mitropoliei Basarabiei au avut o întrevedere cu dna Maria Ţăruş, medicul şef al Centrului de plasament şi reabilitare a copiilor de vârstă fragedă. În cadrul discuţiilor s-au stabilit câteva modalităţi de colaborare între instituţia medicală şi protopopiatul Chişinău.

PS Antonie a spus că darurile sunt din partea protopopiatului Chişinău al Mitropoliei Basarabiei, mulţumind şi de data aceasta preoţilor care au donat pentru colecta organizată de protopopiat şi în mod special PC părinte Gheorghe Ioniţă, protopop de Chişinău şi PC preot Nicolae Creţu, consilier pentru probleme de Misiune, Pastoraţie şi Asistenţă socială al Mitropoliei, „care s-au ocupat de organizarea nemijlocită a colectei şi pregătirea cadourilor”. Între altele, PS Antonie a mai spus: „Preoţii protopopiatului Chişinău au decis ca, în aceste zile de sărbătoare, să organizeze o colectă pentru a oferi câteva clipe de bucurie bătrânilor de la Azilul Republican pentru Invalizi şi Pensionari şi copiilor de la Centrul de plasament şi reabilitare a copiilor de vârstă fragedă, ambele instituţii din Chişinău. Este o datorie a fiecărui creştin să nu rămână indiferent la suferinţele aproapelui. În acest sens, slujitorii altarelor nu doar îndeamnă la acte de binefacere, dar, prin propriul lor exemplu, arată că ceea ce învaţă, ei transformă în fapte concrete. Bunul Dumnezeu să binecuvinteze aceste fapte spre bucuria semeniliror şi înmulţitea dragostei şi a credinţei”.

Doamna Maria Ţăruş, aducând mulţumiri feţelor bisericeşti, între altele, a spus: „Este o bucurie să fim vizitaţi de asemenea oaspeţi. Orice implicare în creşterea şi educarea copiilor rămaşi fără ocrotire părintească este un gest aşteptat de noi. Şi aşteptat şi de copii. Mulţumim foarte mult că în aceste zile de sărbătoare aţi venit să bucuraţi aceşti copii care la vârsta lor fragedă, deja, au suferit foarte mult. Este un semnal bun din parte dumneavoastră. Şi cred că, numai cu ajutorul şi implicarea mai multor oameni de bună-credinţă, noi îi putem ajuta pe aceşti copii”. 

PS Antonie a mai vizitat Centrul de plasament şi reabilitare a copiilor de vârstă fragedă la 3 octombrie anul acesta, fiind însoţit, la acea dată, de PC părinte Gheorghe Ioniţă, protopop de Chişinău şi părintele Adrian Agapi, consilier economic. A doua vizită Ierarhul Mitropoliei Basarabiei a făcut-o tot împreună cu PC părinte Gheorghe Ioniţă, protopop de Chişinău, pe data de 7 octombrie, când au adus în dar în jur de 150 de kilograme de struguri proaspeţi. Pe data de 16 octombrie, PC părinte Gheorghe Ioniţă, protopop de Chişinău a făcut o nouă vizită la Centrul de plasament şi reabilitare, aducând în dar legume şi jucării. 

Centrul de plasament şi reabilitare pentru copiii cu vârstă fragedă are, în prezent, la îngrijire circa 130 de copii orfani şi abandonaţi cu vârsta de la câteva săptămâni până la 6 ani, dintre care 30 de copii cu handicap sever. Alţii 30 de copii au vârsta de până la un.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Sursa: www.mitropoliabasarabiei.md