Să dăruim lumină

Proiectul social-filantropic ”Să dăruim lumină” constituie o punte de legătură între Parohia Ortodoxă Română ”Sf. Ier. Grigorie Palama” din mun. Chişinău şi copiii din orfelinatele Republicii Moldova, care sunt beneficiarii acestui proiect şi care au nevoie stringentă de ajutor sub forma donaţiilor de bunuri materiale, dar şi de mângâiere sufletească din partea societăţii. Proiectul implică atât oferirea de daruri cât şi modalitate de comunicare a copiilor din cadrul parohiei noastre şi cei plasaţi în orfelinat, dar şi daruri sufleteşti (concerte special organizate etc). Desfăşurarea proiectului are loc de două ori pe an: de Crăciun şi de Paşti, momente în care lumina sufletească este deplină în sufletele tuturor creştinilor, cerând să fie împărtăşită şi celor mai trişti ca noi. Participanţi la proiect sunt enoriaşii parohiei și toți oamenii de bună credință.

Prima ediție a Proiectului ”Să dăruim lumină” s-a desfășurat în Postul Crăciunului, anul 2013. Pe data de 25 decembrie 2013 s-a organizat o vizită la casa internat din or. Hânceşti, la cei 300 de copiii cu dizabilităţi psihice şi locomotorii. Copiilor din orfelinat li s-au oferit:, produse alimentare etc;  de către elevii şcolii duminicale şi părinţi din cadrul parohiei noastre împreună cu Moş Crăciun. S-au oferit daruri, s-au cântat colinde, s-au recitat poezii. A fost într-adevăr ceva de neuitat.

A doua ediție a Proiectului ”Să dăruim lumină”, anul 2014, de Crăciun s-a desfășurat în Postul Crăciunului, anul 2014. Fondurile au fost obținute din donațiile enoriașilor, dar cea mai mare parte – din vânzări de produse confecționate de copiii școlii duminicale împreună cu părinții și enoriașii bisericii, din cadrul Iarmarocului de Crăciun de Caritate organizat în incinta Bisericii, în perioada Postului Crăciunului 2014. Vânzările au constituit 6000 lei.

Pe data de 25 decembrie 2014 ne-am deplasat din nou la casa internat din or. Hânceşti. Copiilor din orfelinat le-am oferit: îmbrăcăminte, încălţăminte, Pampers, cărți, obiecte de cult, prosoape; cât și 100 de pachete cu: câte un cadou cu dulciuri ”Bucuria”, creioane de colorat, cărți de colorat, obiecte de cult, prosoape, fructe etc.

Apoi, pe data de 21 aprilie 2014, a doua zi de Paşti a avut loc o nouă vizită la acelaşi orfelinat-internat din or. Hânceşti în cadrul căreia s-au oferit daruri (îmbrăcăminte, încălţăminte, mâncare: ouă roşii, cozonaci etc din darurile oferite de creştinii nostri în noaptea de Înviere etc), dar şi un minunat concert de cântece şi pricesne Pascale, savurate cu mult drag de copiii din orfelinat.

A urmat ediția a 3-a, anul 2015.

În cadrul proiectului "Să dăruim lumină" de Crăciun 2015, pe 25 decembrie, am oferit:  seturi de lenjerie de pat, perne, prosoape, dulciuri și fructe; am prezentet un concert de colinde, am organizat jocuri cu copiii de la Școala-Internat special din Hâncești (37 copii).

Ediția a 4-a, anul 2016 – De Paști, am organizat cu copiii și părinții școlii duminicale un atelier de Confecționare  Metanii. Am confecționat, iar apoi, am donat câte o metanie pentru fiecare copil de la Școala-Internat special din Hâncești.

De Crăciun, pe 18 decembrie, în ajun de Sf. Ierarh Nicolae, ne-am deplasat cu multă bucurie la cei 29 de copii din Școală-Internat Hâncești: 6 sănii, 29 de pachete personalizate făcute cu mult drag de elevii școlilor duminicale parohiale în cadrul acțiunii ”Din Suflet pentru Suflet” , 29 de seturi de lenjerie de corp, îmbrăcăminte, încălţăminte, jocuri educative, cărți pentru Școală-Internat Hâncești – 29 copii).

Ediția a 5-a a debutat în data de 9 februarie 2017 cu vizita tinerilor din Clubul Tinerilor Ortodocși din Parohie” efectuată în secția Hematologie pentru Copii de la Institutul Oncologic. Celor 24 de pacienți, cu vârstele între 2 și 18 ani, li s-au oferit: medicamente, seturi de cărți, icoană, fructe etc. A continuat colaborarea cu copii din Școală-Internat Hâncești.

Ne dorim ca acest proiect să servească atât Bisericii cât şi societăţii, ca modalitate de incluziune socială, morală şi afectivă.

Prin intermediul Proiectului ”Să dăruim lumină” se oferă între 50-150 de pachete pe an pentru 50-300 de copii din orfelinate, internate și spitale.