Tabere pentru Copii

Se știe că vara este perioada în care copii petrec cel mai mult timp acasă cu părinții sau la țară cu bunicii. Mulți dintre copiii din orașe care îți petrec vara mai mult în curtea din fața blocului jucându-se.

Începând cu această vară, parohia noastră în scopul de a apropia și mai mult copii de biserică și de a le oferi ocazia să se simtă atât liberi cât și creativi, a inițiat tabăra de vară pentru copii. Tabără are un caracter practic, aplicativ, completând partea teoretică pe care am însușit-o în cadrul lecțiilor de la școala duminicală din cursul anului școlar încheiat la 31 mai.

Tabăra are loc duminica la aceeași oră la care au loc orele școlii duminicale (12.00). Durata unei lecții fiind de o oră.

Tabăra își desfășoară activitatea pe ateliere de creație:

- Artă decorativă și pictură pe sticlă;

- Turism și tehnici de supraviețuire;

- Jocuri și concursuri didactice în sânul naturii etc .

Numărul de copii care frecventează tabără de vară este în creștere. Aproximativ 20 de copii vin la orele noastre. Mulți dintre ei sunt noi elevi care vor completa rândurile elevilor școlii duminicale începând din toamnă, și ale abonaților bibliotecii parohiei noastre.

Am realizat în cadrul școlii duminicale icoane pe sticlă de dimensiuni mai mici (15x22 cm), acum la moment realizăm o icoană de dimensiuni mai mari (60x82 cm). Se lucrează în echipă, în liniște și foarte plăcut. Am realizat împreună diferite aplicații folosind semințe. Am învățat ce trebuie să cuprindă un rucsac pentru călătorie, cum se asamblează un cort, cum putem să aprinde un foc în pădure folosind metode specific, cât și cele pentru cazuri excepționale. Ne-am jucat jocuri didactice și concursuri între echipe. Ne-am bucurat împreună, iar copiii au simțit gustul unei vieți în legătură cu Biserica și cu Dumnezeu, consolidându-și relațiile de prietenie.

Copiii primesc o mare parte din materiale didactice gratuit din partea parohiei sau prin contribuția unora dintre părinții copiilor.

Tabăra de vară și-a început activitatea la 1 iunie 2014 și se va încheia la data de 31 august, moment în care vor începe orele școlii duminicale.

Este nespus de plăcut când vezi bucuria pe chipul pur al copiilor și mai ales când constați că toată jertfa n-a fost în zadar. Ne bucurăm când vedem cum în acești viitori păstrători ai credinței se nasc inițiative, se coc gânduri frumoase pe care vor să ni le transmită. Ei deja înțeleg că se pot face lucruri mari fără multe cheltuieli și că atunci când vrei ceva foarte tare și e spre binele tuturor te ajută Dumnezeu.

Prin toate proiectele și activitățile parohiale, se reușește antrenarea atât a copiilor, tinerilor cât și a bătrânilor în acțiuni de binefacere, adresate altor persoane, atât din parohie cât și din afara ei, dovedindu-se încă o dată că unde se vrea se poate.

Biserica Ortodoxă aflată astăzi în contextul unei lumi secularizate și consumiste, orientate spre materie, rămâne fidelă crezului ei sfânt, și scopului ei veșnic, mântuirea sufletelor, poate și trebuie să ofere direcții clare de acțiune în beneficiul omului și spre slava lui Dumnezeu. Putem construi o lume mai bună, începând cu familia, Biserica, școala și continuând cu societatea, dacă vom fructifica experiența bătrânilor din biserică și entuziasmul copiilor și al tinerilor. Și acest lucru are loc deja în cadrul parohiei ortodoxe ”Sf. Ier. Grigorie Palama”.