Un dar mic ajută mult - direcționează 2% din impozitul tău pe venit parohiei noastre (IDNO 1014620001900)

 

23-03-2017Accesări:0Vizitatori unici:0
Body: 

Desemnarea procentuală este procesul în care persoanele fizice plătitoare de impozite direcţionează 2% din suma impozitului pe venit obţinut în anul precedent, către organizaţiile neguvernamentale care acţionează în interes public şi către organizaţiile religioase. Scopul principal al acestui mecanism este de a susţine societatea civilă, de a dezvolta o cultură şi o tradiţie de filantropie în societate.

Astfel orice rezident care nu are datorii la impozitul pe venit pentru perioadele fiscale anterioare este în drept de a desemna (vezi legislația relevantă aici) un cuantum procentual de 2% din suma impozitului pe venit calculat anual la buget către asociaţiile obşteşti, fundaţiile şi cultele religioase care s-au înregistrat la Ministerul Justiției Republicii Moldova în acest scop.

Pentru anul 2017 sunt înregistrate 415 asociații obștești, fundații și instituții private, precum și 72 Culte religioase şi părţile lor componente care pot beneficia de sumele direcționate în favoarea lor conform prevederilor legislative privind desemnarea procentuală. 

UN DAR MIC AJUTĂ MULT!

Parohia noastră - Biserica Ortodoxă Română "Sfântul Ierarh Grigorie Palama" din Chișinău - este inclusă în lista respectivă, avînd codul fiscal (IDNO) 1014620001900.  

Te încurajăm să direcționezi 2% din impozitul tău pe venit parohiei noastre, care realizează numeroase proiecte și activități de asistență socială și filantropie, educaționale, culturale, de tradiție și spiritualitate ortodoxă (vezi aici realizările noastre).

CUM SE EFECTUEAZĂ REDIRECȚIONAREA A 2%?

În fiecare an, persoanele fizice pot efectua desemnarea procentuală odată cu depunerea declarației cu privire la impozitul pe venit (formularul CET15). Orice persoană care dorește să redirecționeze 2% trebuie să depună declarația, chiar dacă, potrivit Codului Fiscal, nu are această obligație. 

Data limită pentru redirecţionarea a 2% de către persoanele fizice a fost extinsă până la 02 mai 2017.

Formularul CET15 poate fi obținut prin:

  • accesarea gratuită a formularului, la cerere, în orice oficiu teritorial al Serviciului Fiscal de Stat;
  • accesarea gratuită în formă electronică cu posibilitatea descărcării și completării formularului, disponibil la adresa https://servicii.fisc.md/formulare.aspx
  • pentru deținătorii semnăturii electronice, accesarea în formă electronică cu posibilitatea descărcării, completării și depunerii online la adresa https://servicii.fisc.md

Formularul CET15 conține o secțiune specială dedicată desemnării procentuale, care conține 2 câmpuri:

  • câmpul M1 -  nu se completează;
  • câmpul M2 - se indică codul fiscal al unei singure organizații beneficiare în folosul căreia este efetuată desemnarea. Codurile fiscale (IDNO) ale organizațiilor beneficiare sunt indicate în Lista beneficiarilor publicată de Ministerul Justiției.

Vedeți în imaginea de mai jos un exemplu de completare:

Mai multe aspecte privind desemnarea procentuală sunt expuse în Ghidul pentru persoanele fizice elaborat de către Centrul de Resurse Juridice din Moldova.

 


   Ultima actualizare:  24-03-2017 17:58:40