Masă rotundă la Muzeul Memoriei Neamului

 

10-07-2017Accesări:0Vizitatori unici:0
Body: 

Duminică, 9 iulie 2017, AO Asociaţia pentru Familie şi Comunitate, a organizat o masă rotundă având drept scop a dezvolta copiilor şi adulţilor sentimentul religios şi moral-patriotic prin participare şi implicare în comemorarea victimelor deportărilor staliniste din RSS Moldovenească. De menţionat că la 5-6 iulie 2017 s-au împlinit 68 de ani de la cel de-al doilea val de deportări în Siberia.

Masa rotundă a avut loc cu începere de la orele 13.00, în incinta Muzeului Memoriei Neamului, director dl. Anatol Corj. La eveniment au participat enoriaşi ai Parohiei Sfântul Ierarh Grigorie Palama, copii de la şcoala duminicală, dar şi invitaţii speciali: dl Ion Mârzenco şi dna Eugenia Leagu, foşti deportaţi, precum şi dl Nicolae Darie, artist al Poporului, actor la Teatrul Naţional Mihai Eminescu.

Moderatorul evenimentului, Pr. Nicolae Creţu, a oferit cuvântul dlui Anatol Corj, care a făcut o prezentare a muzeului, reliefând date importante privind inaugurarea acestui locaş de cultură şi de istorie orală. De asemenea, a prezentat informaţii inedite despre materialele care se află în acest muzeu.

Dna R. Solovei a prezentat succint cauzele şi impactul deportărilor staliniste din RSS Moldovenească, după care a fost proiectat filmul documentar „Golgota Basarabiei”.

Pr. Nicolae Creţu a întreţinut un dialog de suflet cu foştii deportaţi Ion Mârzenco şi Eugenia Leagu, care au relatat cu multă durere despre modul cum au fost deportaţi, cât de greu le-a fost traiul departe de baştină, cum s-au întors acasă, care a fost atitudinea localnicilor faţă de cei deportaţi etc. Cei prezenţi au rămas profund marcaţi de greutăţile prin care au trecut deportaţii, de demnitatea de care au dat dovadă, de credinţa în Dumnezeu, care în acele timpuri de tristă faimă le-a dat puterea de a trăi şi a spera întru mai bine.

În cea de-a doua parte a evenimentului, copiii de la şcoala duminicală au susţinut un emoţionant recital de poezie patriotică, ghidaţi de dna preoteasă Anastasia Creţu. Astfel, Ariadna Cojocaru, Alexandra Cretu, Delia Lazariuc, Alexandru Cojocaru şi Maria Vrabie au recitat poezia Balada celor deportați de Grigore Vieru, Nicolae Creţu – poezia Basarabia pe Cruce de Adrian Păunescu, Paul Buliga, Andrei Buliga - poezia Metanii de Radu Gyr, Andreea Guzun –poezia Albinele Daciei de Vasile Romanciuc.

Cei prezenţi au fost impresionaţi de momentul poetic prezentat cu mult har artistic de dl Nicolae Darie, artisit al Poporului, care a recitat versuri patriotice de Dumitru Matcovschi şi Vasile Romanciuc, dar şi inegalabilul monolog al lui Ştefan cel Mare după trilogia Apus de Soare de Barbu Ştefănescu Delavrancea.

Au urmat două piese muzicale de excepţie, interpretate cu multă dăruire de Pr. Nicolae Creţu (Reaprindeţi candela în căscioare) şi Nicoleta Lazariuc (Basarabie, nu plânge).

În final, copii de la şcoala duminicală au înmânat buchete de flori invitaţilor, mulţumindu-le pentru prezenţă la eveniment.

Aducem mulţumiri dlui Igor Cojocaru, director al Institutului Dezvoltării Societăţii Informaţionale, dlui Ioan Banu, dlui Igor Bulgac pentru asigurarea cu suport logistic a evenimentului. De asemenea, ne exprimăm gratitudinea faţă de dl Anatol Corj, pentru bunăvoinţa cu care a acceptat desfăşurarea mesei rotunde în incinta Muzeului Memoriei Neamului.

(articol realizat de dna Rodica Solovei)


   Ultima actualizare:  15-08-2017 17:54:41