Pelerinj la "Cetățile" Sorocii

 

27-08-2017Accesări:0Vizitatori unici:0
Body: 

Pe data de 26 iulie 2017, am fost în pelerinaj la Cosăuți și Soroca.

Prima noastră destinație a fost Cetatea Sorocii. Aceasta a fost înălțată în lemn de Ștefan cel Mare în ultimul sfert al secolului al XV-lea și reconstruită în piatră de Petru Rareș.  Cetatea servea ca zid de apărare împotriva cetelor tătare de pradă, care prin vadurile Nistrului, își croiau drum în Moldova. Cetatea nu este una prea mare, cu două rânduri de ziduri, ca Suceava, Cetatea Albă sau Hotinul. Aceasta a fost clădită în formă de cerc, cu ziduri groase, cu cinci turnuri și patru nivele.

Următoarea noastră destinație a fost biserica în construcție - ”Sfânta Cuvioasa Parascheva”, pr. paroh Ștefan Eftodie.

Am vizitat apoi biserica ”Sfinții Martiri Brâncoveni”. A fost ridicată de cei mai iscusiți meșteri din Maramureș, care au muncit timp de trei luni. Biserica este din lemn și are o înălțime de 25 de metri. Părintele paroh Sorin Huluță ne-a povestit istoria bisericii.

Ultima noastră destinație a fost mănăstirea Cosăuți. Aceasta se află la distanța de 7 km de Soroca. A fost înființată în anul 1994 de către parohul satului Cosăuți, Ieronim Palii. În apropierea mănăstirii se află un izvor cu apă minerală. Părintele călugăr Flavian ne-a povestit istoria mănăstirii.

Am văzut de departe monumentul ”Lumânarea Recunoștinței”. Ideea şi denumirea monumentului aparţine lui Ion Druță care a locuit şi a învăţat din copilărie la Soroca şi care a cântat acest meleag în multe din operele sale.

În acest pelerinaj am aflat multe lucruri interesante despre istoria neamului nostru, ne-am rugat și cântat împreună cu pelerinii, iar noi, copiii, nu am pierdut ocazia de a ne juca împreună în sânul naturii.

Aducem sincere mulțumiri ghidului de la Cetatea Soroca d-lui Nicolae Bulat, preoților Ștefan și Sorin. Mi-a plăcut foarte mult acestă călătorie și aștept cu multă nerăbdare următorul pelerinaj.

(articol realizat de Nicolae Crețu)

POZE AICI


   Ultima actualizare:  05-09-2017 19:22:01