Pe urmele Sfinților și ale Voievozilor

 

26-06-2017Accesări:0Vizitatori unici:0
Body: 

Într-a treia vineri din vacanța mare, pe data de 23 iunie, am pornit cu multă nerăbdare în pelerinajul ”Pe Urmele Sfinților și ale Voievozilor”. Ploița blândă a stins arșița acelei zile făcându-ne călătoria mai plăcută.

Zorii zilei ne-au întâmpinat pe cealaltă parte a Prutului, în România, în orașul Târgoviște. În scurt timp ne aflam deja în curtea luminoasă a mănăstirii Dealu străjuită de statuia lui Mihai Viteazul. La muzeul mănăstirii, măicuța ghid ne-a povestit despre voievodul Mihai Viteazul, prima tiparniță din țară și primele cărți tipărite aici. Am vizitat cele două biserici ale mănăstirii, iar în biserica mare am văzut mormântul în care odihnește capul voievodului Mihai Viteazul. Am lăsat în urmă măreața mănăstire Dealu și ne-am îndreptat spre Curtea Domnească din orașul Târgoviște - cea mai mare și complexă Curte domnească din România.

Aici am vizitat biserica Domnească și am văzut ruinele misterioase ale curții Domnești și ne-am plimbat prin sălile acesteia. Cel mai mult m-a impresionat turnul Chindia care avea 122 de trepte (le-am numărat eu personal). De aici se deschide o splendidă panoramă a orașului Tîrgoviște. La Curtea Domnească am călcat pe urmele a opt voievozi. Tot aici a fost prima Grădină Zoologică din Țară.

Apoi am vizitat biserica sf. Nifon de la periferia orașului Târoviște. Ne-am închinat la moaștele sf. Nifon și am aflat povestea acestui sfânt.

Ne-am continuat călătoria îndreptându-ne spre mănăstirea Nămăiești – o mănăstire rupestră, care adăpostește una din cele 12 icoane pictate de Sf. Ap. Luca (sec. l d. Hr.) adusă aici de Sf. Ap. Andrei.

Următorul popas l-am făcut la Curtea de Argeș – o adevărată perlă ctitorită de domnitorul Neagoe Basarab, la începutul sec. al XVl-lea. Păritele ghid ne-a relatat cu multă măiestrie istoria Curții. Aici ne-am închinat la moaștele Sf. Filofteia și am văzut presupusul mormânt al Anei – soția Meșterului Manole.

În căutarea domnitorului Mircea cel Bătrân am ajuns la mănăstirea Cozia. În biserica mănăstirii se află mormintele domnitorului Mircea cel Bătrân și a mamei sale. Am remarcat câteva icoane unice, cât și pictura din pronaos cu o vechime de peste 600 de ani.

Apoi am vizitat mănăstirea Bistrița unde am participat la sfânta liturghie împărtășindu-ne și închinândune la moaștele sf. Grigorie Decapolitul. De aici ne-am îndreptat spre peștera sf. Grigorie Decapolitul (peștera Liliecilor), în interiorul căreia am vizitat două biserici rupestre. Cărarea spre peșteri este abruptă,  dar foarte pitorească.

Următoarea noastră destinație a fost mănăstirea Polovragi cu icoana făcătare de minuni a ”Acoperământului Maicii Domnului”

De la Polovragi ne-am îndreptat spre Peștera Muierii, o peșteră cu o vechime de mii de ani, cu patru nivele (4000m), în care se adăposteau strămoșii noștri în timpul invaziilor cotropirilor, cât și în alte situații extreme. Noi am vizitat etajul superior (800m).

Am ajuns apoi la Mănăstirea Hurezi – cea mai mare lavră ortodoxă din România – ctitoria lui Constantin Brâncoveanu, inclusă în patrimoniul UNESCO.

Ultima mănăstire pe care am vizitat-o a fost mănăstirea Dintr-un Lemn. Aici am vizitat biserica veche care a fost construită la dorința Maicii Domnului, de un cioban, din lemnul unui stejar secular. Biserica nouă adăpostește icoana făcătoare de minuni cu două fețe, de dimensiuni împunătoare (1,5m pe 1,1m). Icoana a fost găsită în trunchiul unui stejar. Cele două fețe ale icoanei reprezintă chipul Maicii Domnului cu Pruncul, iar pe verso – scena Înfricoșătoarei Judecăți (sec. al IV-lea).

Mi-a plăcut mult acest pelerinaj. Aș fi stat câte o zi la fiecare mănăstire din cele vizitate, dar am lăsat câte ceva nou de explorat și pentru alte pelerinaje.

Dacă e atât de frumos la aceste splendide mănăstiri, atunci mă întreb: ”Oare cum este în rai?”.

Slavă lui Dumnezeu pentru toate! Mulțumim Pr. Nicolae pentru efortul depus în organizarea și desfășurarea pelerinajului.

(articol realizat de Nicolae Crețu)


   Ultima actualizare:  15-08-2017 17:47:59