Școală fără vacanță

 

07-08-2017Accesări:0Vizitatori unici:0
Body: 

În fiecare Duminică, imediat după terminarea Sfintei Liturghii, în biserica noastră are loc ora de Cateheză. Părintele Paroh Nicolae Crețu susține Cateheze tematice pentru credincioși.

Astfel, Duminică, pe data de 6 August  2017, la ora 11.00, în cadrul școlii de catehizare pentru maturi, pr. Nicolae ne-a vorbit despre cele 14 reguli de bună cuviință pentru creștinii care merg la Sfânta Biserică:

 1. Prima condiție este că înainte de a pleca la biserică trebuie să te ierți cu toți.
 2. A doua condiție este să aduci un dar la biserică, oricât de mic.
 3. A treia condiție este să vii la biserică mai devreme, ca să reușești să asculți Sfânta Liturghie și să reușești să te închini la toatate icoanele. Nu este corect să te închini la icoane când deja s-a început Sfânta Liturghie, pentru a nu tulbura slujba.
 4. A patra condiție este ca bărbații să stea de-a dreapta, iar femeile de-a stânga. Dar câteodată, când sunt mai multe femei, ele pot sta pe centru, de-a dreapta și de-a stânga.
 5. A cincea condiție este ca oamenii să nu vorbească în biserică. Iar dacă vor să vorbească să o facă în șoaptă.
 6. A șasea condiție este ca să nu ieșim din biserică până nu se termină slujba. Poți pleca în caz de urgență, de exemplu, dacă vreo rudă s-a îmbolnăvit și ți-a spus că are nevoie de ajutorul  tău.
 7. A șaptea condiție este ca să nu sărutăm sfinții pe față. Sfinții se sărută pe mâini și pe picioare.
 8. A opta condiție este că după ce preotul a început Sfânta Liturghie nu mai este cazul să te duci și să te închini la toate  icoanele, se sărută doar icoana din mijlocul bisericii. 
 9. A noua condiție este ca creștinii să se așeze în genunchi la cântările ”Pe tine te lăudăm” și ”Tatăl nostru”.
 10. A zecea condiție este că după ce te împărtășești, să consumi anafură și aghiazmă, apoi să citești rugăcinile de mulțumire.
 11. A unsprezecea condiție este că cel ce a venit la biserică să aducă anafură pentru toți cei de acasă.
 12. A douăsprezecea condiție este că atunci când preotul zice: ”Cu pace să ieșim”, trebuie să facem trei închinăciuni apoi să plecăm direct acasă.
 13. A treisprezecea condiție – când ajungi acasă să te rogi, iar când te a șezi la masă să le povestești celor de acasă ce ți-a rămas în minte de la biserică.
 14. A paisprezecea condiție este că după ce te ridici de la masă să te odihnești un pic. Restul zilei de sărbătoare să o petreci cercetând pe cei ce au nevoie de ajutorul tău. 

Astfel, într-un timp scurt – 45 de minute, am aflat multe lucruri interesante și utile, care m-ar ajuta să devin un adevărat creștin bineplăcut lui Dumnezeu. Cele însușite aș putea să le povestesc atât prietenilor, cât și rudelor.

Orele de catehizare ne ajută să ne apropiem mai mult de Dumnezeu.

(articol realizat de Nicolae Crețu)


   Ultima actualizare:  15-08-2017 17:58:41